Linkzoekertjes
Image default
Banen en opleidingen

HR / RECRUITER PORTRET

job consultants

Over ons onderzoek onder recruiters en HR IT-bedrijven

De moderne IT-markt is niet voorstelbaar zonder het werk van HR-specialisten en recruiters. Ontwikkelaars en andere professionals hebben echter vaak misvattingen over deze medewerkers. Wie zijn IT-HR en IT-recruiters, waarom hebben ze voor zo’n beroep gekozen, wat is hun mening over programmeurs, hoe ze hun vrije tijd besteden en welk advies kunnen coole ontwikkelaars geven om een ​​soulmate te vinden – ons team probeerde antwoorden te vinden op deze en andere vragen …

In september 2014 werd een online vragenlijst gelanceerd, die ingevuld zou kunnen worden door iedereen die te maken heeft met rekrutering of de HR-afdeling van IT-bedrijven. Merk op dat deze studie niet wetenschappelijk en niet representatief is, maar alleen de mening weerspiegelt van degenen die deze vragenlijst hebben ingevuld.

Het zal geen nieuws zijn dat de overgrote meerderheid van HR-managers en recruiters vrouwen zijn (91%). Bijna de helft van de respondenten combineert de taken van een HR-manager en een recruiter, meer dan een kwart van de respondenten zijn interne recruiters, ongeveer 15% zijn externe recruiters en freelancers en 11% van degenen die hun taken uitsluitend als HR-specialist uitoefenen.

Meer dan de helft van alle specialisten is in de leeftijdscategorie van 24 tot 30 jaar. Over het algemeen kunnen we stellen dat vertegenwoordigers van ons beroep jong en in hun beste vorm zijn (94% van de respondenten is nu tussen 18 en 36 jaar oud):

Zowel beginners als ervaren IT-HR & recruiters namen deel aan het onderzoek. We kregen de volgende verdeling op basis van het aantal jaren ervaring in de IT-industrie:

De overgrote meerderheid van recruiters en HR heeft een humanitaire opleiding genoten en slechts 11% van de ondervraagden heeft een technische opleiding genoten – programmeren, toegepaste wiskunde, informatiebeveiliging. En al deze IT-HR’s zijn geen mannen, zoals je zou verwachten, maar vrouwen. Bij de geesteswetenschappen staan ​​psychologen (34%) op de eerste plaats, gevolgd door managers (15%), filologen (13%), economen (9%), docenten (7%), HR-specialisten (6%) en sociologen (5 %).

Maar in de kinderjaren droomden toekomstige HR-managers en recruiters vooral van beroepen die verband hielden met communicatie, interactie en mensen helpen (50%). Hiervan wilde 30% arts en docent worden. Vervolgens zijn er, in termen van het aantal toonaangevende beroepen, creatieve specialiteiten (ballerina, actrice, zangeres, ontwerper, kunstenaar) – iets meer dan 20%. De overige 30% bestaat uit verschillende richtingen en genres: van presidenten en directeuren tot stewardessen en verkopers; van bandieten en onderzoekers tot advocaten en advocaten.

Interessant genoeg bleken mannen pragmatischer te zijn in termen van de aspiraties van kinderen – ze werden aangetrokken door onderzoeksberoepen als archeoloog, microbioloog en paleontoloog.

Slechts 20% van de werkende IT-recruiters en HR deed zijn eerste ervaring op in IT-bedrijven en nog eens 8% kwam naar de branche met ervaring in HR-management. De rest van de meisjes en jongens kwam uit een grote verscheidenheid aan gebieden: onderwijs en vertaling (20%), verkoop, marketing en PR (18%), economie, financiën en administratie (13%), maar ook bouw, geneeskunde, toerisme, logistiek, recht en zelfs showbusiness.

Onder de redenen die hebben geleid tot de opkomst op het gebied van informatietechnologie, noemt ongeveer 40% van alle respondenten interesse in de IT-industrie zelf en IT-specialisten, de vooruitzichten van dit gebied, de dynamiek van het werk en de mogelijkheid van voortdurende ontwikkeling.

Een aanzienlijk percentage van de mensen (30%) merkte op dat ze de specificiteit van het HR / recruiter-beroep, de mogelijkheid om te werken en met mensen te communiceren, zeer waarderen. Voor een aanzienlijk aantal specialisten (17%) was de overgang naar de IT-sfeer een ongeluk (hoewel dit cijfer te verwaarlozen is voor mensen van wie de eerste ervaring met IT was). Afzonderlijk zou ik willen opmerken dat de factor “goed inkomen” slechts door 5% van de respondenten werd genoemd en altijd in combinatie met aanvullende argumenten “interessante sfeer”, “de mogelijkheid om met mensen te werken”, “dynamiek van het werk”, enz.

Vervolgens vroegen we HR-managers en recruiters naar hun eerste indrukken van een ontmoeting met IT-specialisten. Het was interessant om te analyseren wat het was en wat het nu is. Over het algemeen kunnen indrukken worden onderverdeeld in 3 categorieën: positief of negatief emotioneel gekleurd en neutraal, niet-emotioneel oordeel.

Op de vraag “Wat vind je er nu van?” De antwoorden waren als volgt verdeeld: positief – 63%, neutraal – 31%, negatief 6%. (in het laatste geval werd het argument “verwend” toegevoegd aan de vorige argumenten).

Een andere bevestiging dat IT-HR / recruiters hun werk doen en hun omgeving erg waarderen, is het feit dat 95% van de specialisten niet alleen vrienden-programmeurs en technische specialisten heeft, maar dat zij de overgrote meerderheid zijn.

Wat is het geheim van een succesvolle benadering van IT-professionals? Volgens HR-s ligt het in de informaliteit en eenvoud van communicatie met programmeurs, een individuele benadering en respect voor iedereen, geletterdheid, oprechtheid, openheid en eerlijkheid, evenals een begrip van technologie op zijn minst op een oppervlakkig niveau. Het is erg belangrijk om naar een specialist te luisteren en allereerst zijn interesses en behoeften te begrijpen.

Nou, vergeet niet de faalveilige tool – “liefde en oprechte interesse in hen.”

En het is ook heel belangrijk “niet te vertragen. IT-specialisten denken snel na en vinden het niet prettig als anderen vertragen “

Bovenal waarderen HR-managers en recruiters ideologie (passie voor het vak en streven naar ontwikkeling), leervermogen, verantwoordelijkheid, proactiviteit en initiatief, verlangen en vermogen om in een team te werken, flexibiliteit van denken bij IT-kandidaten

Vaak komen programmeurs naar ons met een verzoek om hen te helpen meisjes te vinden. Waarom is dat? Blijkbaar om te lachen, of omdat ze in HR-managers en recruiters de laatste hoop zien op verlossing van verveling en trotse eenzaamheid. Daarom hebben we besloten om dit sentimentele item aan de vragenlijst toe te voegen.

Het bleek dat de meeste deelnemers aan het onderzoek hier geen probleem in zagen (9%) of helemaal niet wilden antwoorden (13%). We kunnen onszelf toestaan ​​dit te interpreteren als advies om te ontspannen, van jezelf te houden en voor ons plezier te leven – alles heeft zijn tijd. Maar 6% van de respondenten gelooft dat liefdesaffaires zich het beste kunnen ontwikkelen bij HR-managers en recruiters. Nog een interessant feit: bijna elke tiende HR-manager of recruiter vindt dat een IT-specialist een hobby moet vinden. Het kan ofwel onschadelijk zijn: cursussen vreemde talen, fotografie, tekenen of gitaar spelen, of een die fysieke inspanning vereist: een sportschool, dansen, bergbeklimmen, fietstochten, fietsen, enz. Nou, in het algemeen: “… laat je dan meeslepen en lach meer. “

Dus, beste IT-specialist, als je dit artikel leest, onthoud dan dat 35% van de HR-managers en recruiters je adviseert om je werkplek te verlaten en rond te kijken. Geloof in jezelf en wees volhardend (14%), wees eenvoudig en onthoud dat het meisje geen programmeur is (13%), ze begrijpt je technische grappen misschien niet. En vergeet sociale netwerken niet, want 3% van de respondenten gelooft dat ze u kunnen helpen. Het belangrijkste is om te handelen: “Zoeken naar meer: ​​=) U kunt zoveel tips over DOU lezen als u wilt. Het belangrijkste is om uit te gaan en te proberen, deel te nemen aan allerlei evenementen, een grote kring mensen te leren kennen en zeker geluk te hebben “

talent management

https://www.globalrecruitment.info/