Linkzoekertjes
Image default
Aanbiedingen

Babyvoetjes zijn zeer kwetsbaar!

De voetjes van je kind zijn zeer kwetsbaar. In de eerste periode na de geboorte zijn de kindervoetjes gemaakt van kraakbeen. Kraakbeen is zeer buigzaam en kwetsbaar. Na verloop van tijd zal dit kraakbeen zich gaan vormen tot bot. Als dat het geval is dan zullen de voetjes nog steeds kwetsbaar zijn, maar wel een stuk sterker. In de jaren daarna zullen de voetjes zich ontwikkelen en steeds sterker worden. Om de voetjes te beschermen en de ontwikkeling van lopen niet in de weg te zitten zal je als ouder verschillende dingen moeten ondernemen. Deze punten worden verder in deze blog uitgelicht en verder uitgelegd.

Eerste schoentjes

Voordat je kind gaat lopen is het al handig om de voetjes te beschermen. Dit doe je door antislipsokjes aan te schaffen voor het kruipen en als je kind op het punt staat om te gaan lopen , dan zijn babyslofjes zeker een aanrader. Dit schoeisel is zeer flexibel en zit het loopgedrag niet in de weg. Daarbij beschermt deze schoen tegen het staan in bepaalde dingen en worden de enkeltjes ook een beetje ondersteunt.

Babysneakers

Als je van plan bent om babysneakers te kopen, dan is het belangrijk om twee punten te onthouden. De schoen moet flexibel zijn en de schoen moet voor bescherming zorgen. Dit betekent dat de hiel van de schoen niet in te drukken is en de zool flexibel is, maar wel de onderkant van de voet beschermt. Voor de rest is het goed om altijd eerste hands sneakers te kopen en niet schoentjes van eerdere kinderen of andere kinderen over te nemen. Deze sneakers hebben slijtage en bieden daarom niet meer de juiste bescherming voor de voetjes.

De maat van de schoen

Te kleine of te grote babyschoenen zijn slecht voor de ontwikkeling van lopen voor je kind. Te grote schoentjes kunnen ervoor zorgen dat je kind niet makkelijk stappen zet en uiteindelijk sneller zal vallen. Te kleine schoenen kunnen de voetjes afknellen en de voetjes misvormen. Dit maakt lopen natuurlijk ook een stuk moeilijker. Het beste is om vanaf een bepaalde leeftijd schoentjes te kopen die net iets groter zijn dan nodig. Denk hierbij aan een duimbreedte tussen de punt van de schoen en de grote teen.

Het materiaal van de schoen

Het materiaal van de schoen is ook erg belangrijk. Over het algemeen kan je het beste kiezen voor schoenen van leer en niet van suéde. Leren schoenen zijn namelijk zeer ademend en dat is fijn om uitslag bij de kindervoetjes te voorkomen. Uitslag komt namelijk vaak voor uit zweetvoetjes.

Ga naar de huisarts als…

Als je erachter komt dat je kind niet makkelijk loopt en de ontwikkeling niet volgens plan gaat. Dan zijn er enkele manieren om te weten dat je even langs de kinderarts of huisarts moet gaan. Zo is het handig om te gaan als je erachter komt dat je kind regelmatig struikelt, je kind niet graag loopt, snel moe wordt van lopen of zelfs pijn krijgt van het lopen. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn. Dus als je het idee hebt dat dit speelt, ga dan zeker even langs bij een professional.