Linkzoekertjes
Image default
Bedrijven

De eerste barcode

Een codeersysteem aanschaffen zou voor vele bedrijven grote voordelen met zich mee brengen. Het wordt namelijk veel makkelijker om alles in goede banen te laten verlopen wanneer het bedrijf gaat groeien en de vraag toeneemt. Wanneer producten gecodeerd zijn, is het allemaal veel makkelijker te vinden en daarnaast ben je ook op de hoogte of het product nog op voorraad is. Ook weet je wanneer het product bijna op is en wanneer het bijgevuld op besteld moet worden. Het werk zal veel makkelijker verlopen wanneer dit allemaal geautomatiseerd is. Het handigste is dan om het codeersysteem te gebruiken die het makkelijkste is, en dat is de streepjescode. Scanners kunnen makkelijk de streepjescode lezen en ook is het gemakkelijk te printen.

In 1952 werd de streepjescode als eerste gebruikt in de Verenigde Staten van Amerika. Voor dat de streepjescode gebruikt werd, was er een soort ander systeem. Dit heette de ponskaart maar het was niet erg ideaal en een beetje omslachtig. Hiervoor werd er dus iets bedacht zodat de ponskaart vervangen kon worden. Hiermee werd de streepjescode geïntroduceerd. De streepjescode werd gescand met een scanner, wat niet erg ingewikkeld was. De scanner leest de code die verbonden is aan het specifieke product en het systeem laat alle eigenschappen van het product zien.

De wereldwijde standaard die gebruikt wordt op het gebied van coding en marking is de Europese Artikel Nummering, ofwel EAN genoemd. De codes van Nederlandse en Belgische producten zijn erg vergelijkbaar doordat dezelfde soort code hiervoor gebruikt wordt. In Nederland en België hebben de codes namelijk 13 cijfers. Desondanks zijn er wel verschillende codeersystemen en heb je oudere systemen zoals de UPC. De UPC werd voor de EAN gebruikt en heeft geen 13 cijfers maar 12. Ook is er weer een nieuwe code ontwikkeld, dit is de QR code printer en is een vierkante code.

Voor meer info : http://kba-metronic.nl