Linkzoekertjes
Image default
Auto's en Motoren

Hoe veilig zijn rolstoelbussen?

Rolstoelbussen zijn gemaakt met het oog op veiligheid. Personen die in een rolstoel zitten, kunnen zichzelf al lastiger bewegen. Soms zijn deze mensen zodanig beperkt dat bewegen vrijwel helemaal niet meer gaat. Daarom moeten de busjes de veiligheid van de passagiers kunnen garanderen.

Een rolstoel wordt altijd met aandacht en zorg in de bus gereden en vervolgens met alle zorg vastgezet. Zo kan er onderweg weinig misgaan.  In de bus moet er ook voldoende ruimte zijn. Je zal niet zo snel rolstoelen tegen elkaar aan zien staan. De passagiers moeten zich per slot van rekening ook makkelijk en veilig uit het busje kunnen bewegen als de bestemming is bereikt.

Hoe worden rolstoelen vastgezet in rolstoelbussen?

Het vastzetten van een rolstoel in een rolstoelbus is sterk afhankelijk van het model van de rolstoel en het model van de rolstoelbus. Op elke rolstoel zit uiteraard een rem, die altijd wordt gebruikt. Het voorkomt dat de rolstoel onderweg gaat schuiven. Soms worden rolstoelen nog extra vastgezet met speciale haken die aan de binnenkant van de wagen zijn vastgemaakt. Hoe dan ook zal een rolstoel tijdens het rijden niet de bus of auto rondslingeren.

Hoe gaat het in- en uitstappen bij rolstoelbussen?

Rolstoelbussen hebben verschillende methoden om de passagiers aan en van boord te krijgen. Soms gaat het met een oprijplaat, soms met een takellift die rolstoel omhoog takelt. Voordat de rolstoel in de bus gezet zal worden, zal de chauffeur of adviseur bij de dealer goed kijken naar het type en het gewicht van de rolstoel die vaak in de bus zal gaan rijden, zodat niemand voor onaangename en gevaarlijke verrassingen komt te staan. Er wordt niets overhaast gedaan: het in-en uitstappen in een voertuig is voor de rolstoelgebonden passagier hoe dan ook een produce waar tijd en aandacht aan moet worden besteed.